Legătura ciudată dintre Mugur Isărescu și prețurile mari: acuzații dure, la cel mai înalt nivel din politica românească

de: Mădălina Bahrim
02 09. 2022

Nu este un secret pentru nimeni faptul că România traversează o criză inflaționistă, de luni de zile.

Conform celor mai recente rapoarte ale Băncii Naționale a României, țara noastră înregistrează, în acest moment, o rată anuală a inflației plafonată în jurul valorii de 15%. Este o inflație record pentru ultimii ani, dar trebuie menționat faptul că nu facem notă discordantă de restul Europei.

Inflația este, în acest moment, o problemă internațională, ce macină inclusiv cele mai puternice țări de pe continent.

Deși e clar că există și factori externi în această criză, unii lideri politici de la noi din țară cred că există și o vină internă pentru ceea ce avem acum de suportat din punct de vedere economic.

Ce „treabă” are Isărescu cu bani pe care-i dai tu pe facturi și mâncare

De exemplu, liberalul Florin Cîțu e de părere că Banca Națională a României, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, poartă partea sa de vină în tot acest context economic dur.

Concret, în opinia liberalului, Banca Națională a României a avut o acțiune întârziată. Ar fi trebuit să ia atitudine mai repede, crede acesta, iar impactul inflaționist ar fi fost redus.

„Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade, și vă dau un exemplu: chiar dacă inflația, rata inflației va scădea de la 15, la 14,8, asta înseamnă că prețurile cresc cu 14,8%, nu că scad, și cu o inflație de 13% prețurile se dublează în 5 ani de zile. Lucrurile sunt scăpate de sub control”, a explicat Florin Cîţu, miercuri, invitat fiind la Digi24.

Cât despre ceea ce a făcut sau nu BNR, Florin Cîțu subliniază că instituția „trebuia să acționeze mai repede”.

„BNR, de un an și ceva, ne tot spune că inflația va scădea, dar, de fiecare dată, realitatea infirmă estimările Băncii Centrale.

Cel mai recent, avem estimările Băncii Centrale care ne spune că „da, va scădea inflația”, în timp ce crește estimările pentru inflație. Lucrurile acestea nu pot să meargă la nesfârșit, și vedeți că suferă românii.

Pe de o parte, nu putem să-i blamăm pe români că vor salarii mai mari, când puterea de cumpărare scade. Este normal să ceară așa ceva.

Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite”, a indicat Florin Cîţu.